Općina Kiseljak

Dobro došli na web stranicu općine Kiseljak

Administracija općine

Svi odjeli općine Kiseljak

Zahtjevi

Zahtjevi odjela općine Kiseljak

Statut i proračun

Statut i proračun općine Kiseljak

Službeni glasnici

Službeni glasnici općine Kiseljak

Javne nabave

Javne nabave općine Kiseljak

12za naslov 

 

 

 

 Predstavljena knjiga prof.dr.sci. Ive Mire Jovića 

 

 U izložbenom paviljonu Srednje škole ''Ivan Goran Kovačić'' 24. travnja upriličena je izložba umjetničkih slika, autorica Ilonke Jasak i Mirsade Masal, kao i predstavljanje knjige ''Pravo u srednjovjekovnoj župi Lepenica u razdoblju osmanske okupacije'' autora dr.sci.prof.Ive Mire Jovića.

Prof. Jović svoj radni vijek, punih 45 godina proveo je u Kiseljaku, radeći kao profesor povijesti a potom i prava. Obnašao je brojne političke dužnosti, kao i dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

14jovic

 

Moderator programa bila je prof. Maja Mišković, a pored samog autora o knjizi su govorili prof. Miro Stanić, prof.dr.Milenko Krešić i Goran Milanović.

Knjiga govori o pravu u župi Lepenica kroz više od četiri stoljeća osmanske vladavine, Jović u knjizi nudi znanstveno utemeljen odgovor o uživanju bilo kojeg prava kršćana ali 94 vrste poreza kojeg su plaćali kršćani.

4publika

 

Autor i predavači dotakli su se fojničke ahdname, kao primjer brojnih zlouporaba ovoga dokumenta u političke svrhe kao i spajanja Bosne i Hercegovine vjenčanjem Stjepana Tomaša Kotromanića i Katarine Kosača-Kotromanić. Vjenčanje je obavljeno po katoličkom obredu 26. svibnja 1446. na polju Milodraž (danas župa Brestovsko, općina Kiseljak).

8publika

Jovićeva knjiga vrijedno je povijesno štivo za sve koje žele više znati o Lepeničkom kraju u vrijeme osmanske okupacije.

1knjiga

 

Načelnik Mladen Mišurić-Ramljak otvorio je program a dijela likovnih umjetnica predstavila je prof. Ivana Ribičić.

3izlozba

 

U glazbenom dijelu programa nastupili su violinistica Marina Drmač i bariton Siniša Markanović.