Općina Kiseljak

Dobro došli na web stranicu općine Kiseljak

Administracija općine

Svi odjeli općine Kiseljak

Zahtjevi

Zahtjevi odjela općine Kiseljak

Statut i proračun

Statut i proračun općine Kiseljak

Službeni glasnici

Službeni glasnici općine Kiseljak

Javne nabave

Javne nabave općine Kiseljak

15 naslov 

 

 

 

 Noć za pamćenje

 

 

U petak 29.6.2018. godine je Kiseljak bio kulturno središte ne samo Središnje Bosne nego i cijele Bosne i Hercegovine. Naime, upravo je tu večer Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO održao cjelovečernji koncert u dva dijela pred mnogobrojnim gledateljstvom iz cijele Središnje Bosne, ali i šire. Koncert je organiziran u sklopu svečane završnice  petog izdanja Hrvatskog proljeća Središnje Bosne, čije su koordinatorice Irena Mrnjavac i Gloria Lujanović,  u suradnji s načelnikom općine Kiseljak Mladenom Mišurićem Ramljakom, Udrugom mladih ''Efekt'' na čelu s Dejanom Štekićem i Borisom Mrnjavcem. Začetnik ideje i također jedan od koordinatora kad je u pitanju LADO  bio gospodin Ivan Križanović, zaljubljenik, istraživač i publicista na polju tradicijske kulture, te umjetnički voditelj folklornog sastava pri HKD Napredak Busovača.

tekst 1

 

   U dupke punoj Gradskoj sportskoj dvorani, 'Ladovci' su Kiseljaku i Središnjoj Bosni podarili noć za pamćenje i premijerno izveo program "Ideju regruti", odnosno, novih 14 glazbeno-plesnih točaka. Dvorana ispunjena do zadnjeg mjesta, gromoglasan pljesak koji je trajao nekoliko minuta i pozivi na bis  tek su mali dio atmosfere koja je vladala  u kiseljačkoj gradskoj dvorani tijekom i nakon koncerta "Ladovaca".  

 

2 tekst 

Ansambl LADO je jedini profesionalni ansambl ovog tipa u Republici Hrvatskoj, a zadaća i cilj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je istraživanje, prikupljanje, umjetnička obrada i scensko prikazivanje najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Osim toga, LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha. Autohtonost, izvornost, tradicija, izvrsnost, kvaliteta – sve se to moglo vidjeti na koncertu, i sve je to ono što LADO pronosi svijetom već gotovo 70 godina.

4tekst

Federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, ove godine svečano je zatvorila festivalski program Hrvatskog proljeća Središnje Bosne.   "Čast mi je što imam priliku i mogućnost zatvoriti jedan ovakav festival. Ove riječi nisu floskule - svjedok sam koliko je vremena, truda i energije uloženo u stvaranje projekta. Ovo je jedan od projekata na ponos svima nama u BiH i treba biti podržan od strane svih razina vlasti", kazala je Dujmović. Osim Općine Kiseljak,  koncert održan je  pod pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića a isti su podržali: Federalno ministarstvo kulture i športa, Ministarstvo obrazovanja znanosti, kulture i športa Županije Središnja Bosna, Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBIH, Predsjednik Federacije BiH, predsjedatelj Sabora Županije Sedišnja Bosna, Ministar financija ove Županije,  kao i tvrtki i institucija, Sarajevski kiseljak, Ceste company, Dom zdravlja Kiseljak, Plinomatic d.o.o Kiseljak dok su cjelokupan projekt podržale i općine Vitez i Kreševo kao Županijski odbor HDZ BIH ŽSB, Croatia osiguranje, HT dd Mostar i EP HZ HB.

 

8tekst  12tekst