Općina Kiseljak

Dobro došli na web stranicu općine Kiseljak

Administracija općine

Svi odjeli općine Kiseljak

Zahtjevi

Zahtjevi odjela općine Kiseljak

Statut i proračun

Statut i proračun općine Kiseljak

Službeni glasnici

Službeni glasnici općine Kiseljak

Javne nabave

Javne nabave općine Kiseljak

 IMG 4879c950e587a3bd073c1f0d35f4d9df V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Spomenik Joze Penave 

 

Općina Kiseljak u proteklih par godina krenula je s oplemenjivanjem javnih površina osobama koje su zadužile Kiseljak, tako se među njima našao i Jozo Penava. 

Jozo Penava ime je novog spomenika u Kiseljaku, koji se nalazi preko puta Srednje škole, hvale vrijedan projekt Općine na čelu s načelnikom Mladenom Mišurićem-Ramljakom oplemenit će još jedan dio našeg grada, a novom naraštaju ostaviti dio bogate povijesti značajne za Kiseljak.

Projekt je financiran od strane Općine i HKD ''NAPREDAK'', podružnica Kiseljak. Spomenik Joze Penave autorsko je dijelo likovne umjetnice iz Kiseljaka Sanje Šutalo-Vujević a odljev se radio u kiparskoj radionici  poznatog umjetnika iz Vareša Ivana Klarića.

Jozo Penava rođen je u mjestu Palež, općina Kiseljaka26. svibnja1909.godine.

Bio hrvatski glazbeni producent, skladatelj, aranžer, vokalni i instrumentalni interpretator iz Bosne i Hercegovine. Mnogo je pridonio kvalitetnoj narodnoj pjesmi, posebno sevdalinki i takozvanim „novokomponiranim narodnim pjesmama“ koje je radio na elementima folklornog nasljeđa srednjeg Balkana. Nesumnjivo je najznačajniji i najproduktivniji bosanskohercegovački stvaratelj.

Penava je bio i glazbeni pedagog. Skladao je preko pet desetljeća. Napisao je i skladao oko 300 pjesama.  Ostavio je impozantan broj instrumentalnih kompozicija i kola. Najproduktivniji je i najvažniji skladatelj sevdaha svog vremena. Opjevao je Sarajevo sa svih strana, pjevao je o cijeloj Bosni i Hercegovini, o njenim rijekama, šumama, izvorima, običajima.

Penava je umro 17. siječnja1987.godine

O Penavi se uistinu ne može reći kroz par riječi, velikanu sevdaha koji je kroz pjesme otpjevao svoju Bosnu ponosu.

Onda zaista s pravom možemo reći da se rodni grad odužio velikanu sevdalinki   zasluženim spomenikom.

Otkrivenje spomenika Joze Penave bit će upriličeno 18. srpnja u 17 sati, u povodu proslave Dana općine koji se obilježava 20. srpnja.