Općina Kiseljak

Dobro došli na web stranicu općine Kiseljak

Administracija općine

Svi odjeli općine Kiseljak

Zahtjevi

Zahtjevi odjela općine Kiseljak

Statut i proračun

Statut i proračun općine Kiseljak

Službeni glasnici

Službeni glasnici općine Kiseljak

Javne nabave

Javne nabave općine Kiseljak

penava spomenik 

 

 

 

 

 Otkriven spomenik čuvenom kiseljačaninu 

 

 

U sklopu programa Dana općine, 18. srpnja svečano je otkriven spomenik čuvenom kiseljačaninu Jozi Penavi.

Otvaranje spomenika u čast Jozi Penavi i nije moglo započeti drugačije nego s pjesmom Oj Ivane u izvedbi Tamburaškog sastava Zlatne žice.

zlatne zice

 

Općina Kiseljak u proteklih par godina krenula je s oplemenjivanjem javnih površina u koje želi utkati spomen na osobe koje su zadužile Kiseljak. Tako se među njima našao i Jozo Penava, osoba koja je i te kako zadužila Kiseljak .

nac govor 4

 

 

Spomenik Jozi Penavi hvale je vrijedan projekt Općine na čelu s načelnikom Mladenom Mišurićem-Ramljakom koja se pobrinula za uređenje trga, a za projekt spomenika odgovorno je HKD Napredak. Ovaj spomenik oplemenit će još jedan dio našeg grada, a novom naraštaju ostaviti dio bogate povijesti značajne za Kiseljak.   

nacelnik 18

 

( Jozo Penava rođen je u mjestu Palež, općina Kiseljaka26. svibnja 1909.godine, umro 17. siječnja1987.godine. )

Bio hrvatski glazbeni producent, skladatelj, aranžer, vokalni i instrumentalni interpretator iz Bosne i Hercegovine. Značajno je pridonio kvalitetnoj narodnoj pjesmi, očuvanju običaja i tradicije. Nesumnjivo je najznačajniji i najproduktivniji bosanskohercegovački stvaratelj.

 

svi isred svi ispred2

Napisao je i skladao oko 300 pjesama.  Ostavio je impozantan broj instrumentalnih kompozicija i kola. Najproduktivniji je i najvažniji skladatelj narodne pjesme i sevdaha svog vremena. Opjevao je Sarajevo sa svih strana, pjevao je o cijeloj Bosni i Hercegovini, o njenim rijekama, šumama, izvorima, običajima. Nekoliko je desetina kvalitetnih skladbi i toliko su unesene u tradicionalno pjevanje i glazbu da samo najupućeniji povezuju te pjesme s Jozom Penavom.

O Penavi se uistinu ne može sve reći kroz par riječi, velikanu tradicijske pjesme koji je kroz pjesme otpjevao svoju ponosu Bosnu i Hercegovinu.

Stoga zaista s pravom možemo reći da je zaslužio spomenik u svom gradu. Trebamo čuvati i njegovati svoju tradiciju, običaje i pjesme kako bi naraštaji koji dolaze znali povijest svog grada.

U ime obitelji nazočnima na otvorenju obratio se g. Miro Pilj a čast da otkriju spomenik pripala je unuci Vihorki Tomas i praunuci Gerdi Rubić.

 otkrivanje