Općina Kiseljak

Dobro došli na web stranicu općine Kiseljak

Administracija općine

Svi odjeli općine Kiseljak

Zahtjevi

Zahtjevi odjela općine Kiseljak

Statut i proračun

Statut i proračun općine Kiseljak

Službeni glasnici

Službeni glasnici općine Kiseljak

Javne nabave

Javne nabave općine Kiseljak

vec 

 

 

  Baština Lepeničke doline 

 foto:Vecernji

 

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u Kreševu, Kiseljaku i Fojnici, zapravo na području Lepeničke doline od 12. do 13. rujna bit će održana 22. manifestacija Dani europskog naslijeđa.

Riječ je o manifestaciji koja se od 1991. godine održava u europskim zemljama, a utemeljena je od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice u Strazburu, Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu. Izravan povod za osnivanje dao je projekt pod nazivom OTVORENI DANI KULTURNIH SPOMENIKA koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine, kako bi se širokoj publici pokazali spomenici koji im nisu dostupni.                                                                                                                             

Cilj održavanja manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe.

Na današnjoj press konferenciji za medije Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović najavila je manifestaciju Dani europskog naslijeđa “Spoj prošlosti i budućnosti”,– Ove godine odlučili smo da pažnja bude usmjerena na vrijedne nacionalne i kulturno-povijesne spomenike koji predstavljaju raznoliko bogatstvo Lepeničke doline – izjavila je Dujmović.  

U Franjevačkom samostanu svete Katarine u Kreševu 12. rujna bit će upriličeno otvaranje manifestacije, čiji će se sudionici moći upoznati sa osam nacionalnih spomenika koliko ih postoji u Kreševu, nakon toga će se obići stećak bosanskog kneza Radoje, koji je na Unescovoj je listi zaštićenih spomenika a nalazi se u katoličkom groblju u Brdanjku, Zabrđu. Jednom od najvrjednijih stećaka u BiH Župana Župe Lepenica, kasnije velikog kneza Radoje, Općina Kiseljak posvetila je trg, čija je kamena ornamentika s ovog spomenika zastupljena i u grbu općine.

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mušić Ramljak skrenuo je pažnju na bogatstvo nekropola stećaka i da je ova općina specifična po tome što je prvo znanstveno djelo, koje je uradila Akademija znanosti i umjetnosti BiH, upravo knjiga „Lepenica“, koja obrađuje područje Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.

Drugog dana manifestacije, 13. rujna održat će se okrugli stol u Kiseljaku na temu Baština Lepeničke doline.

Osim obilazaka značajnih mjesta u Kreševu, Kiseljaku i Fojnici bit će dodijeljene povelje zaslužnim pojedincima i institucijama i diplome nagrađenim učesnicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH, koji su sudjelovali u likovnim, literalnim i dokumentarnim video radovima na temu Naša Baština-Spoj prošlosti i budućnosti.  

Održavanjem Dana europskog naslijeđa Bosna i Hercegovina sa drugih 49 zemalja Europe daje doprinosi Europskoj godini kulturne baštine, koju je proglasilo Vijeće Europe.