Općina Kiseljak

Dobro došli na web stranicu općine Kiseljak

Administracija općine

Svi odjeli općine Kiseljak

Zahtjevi

Zahtjevi odjela općine Kiseljak

Statut i proračun

Statut i proračun općine Kiseljak

Službeni glasnici

Službeni glasnici općine Kiseljak

Javne nabave

Javne nabave općine Kiseljak

skup naslov 

 

 

 

 Bogatstvo Lepeničke doline 

 

 

 

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u općinama Lepeničke doline Kreševu, Kiseljaku i Fojnici 13. i 14. rujna održana je 22. manifestacija “Dani europskog naslijeđa”, čiji je cilj informiranje društva o značaju očuvanja, zaštite, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa.

Riječ je o manifestaciji koja se od 1991. godine održava u europskim zemljama, a utemeljena je od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice u Strazburu, Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu. Izravan povod za osnivanje dao je projekt pod nazivom OTVORENI DANI KULTURNIH SPOMENIKA koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine, kako bi se širokoj publici pokazali spomenici koji im nisu dostupni.                                                                                                                              

 stecak 1

Program je započeo obilaskom srednjovjekovne nekropole stećaka, stećkom bosanskog kneza Radoje, koji je na Unescovoj je listi zaštićenih spomenika a nalazi se u katoličkom groblju u Brdanjku, Zabrđu. Jednom od najvrjednijih stećaka u BiH Župana Župe Lepenica, kasnije velikog kneza Radoje, Općina Kiseljak posvetila je trg, čija je kamena ornamentika s ovog spomenika zastupljena i u grbu općine. Nakon čega je program nastavljen u Kreševu, obilaskom Svetišta pod spiljom, čuvenih kreševskih kovačnica, gradskog područja te Franjevačkog samostana sv. Katarine gdje je upriličena svečanost otvorenja manifestacije. Proglašavajući manifestaciju službeno otvorenom, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović istaknula je kako je Lepenička dolina za mjesto održavanja izabrana zbog brojnih spomenika kulture koje vrijedi posjetiti, pogledati ali i predstaviti široj javnosti te u konačnici sačuvati za buduće naraštaje. Manifestacija je nastavljena obilaskom spomenika kulture u Fojnici te dodjelom nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola s područja cijele Federacije BiH nagrađenih u sklopu projekta “Mladi i naslijeđe”.

skup 1  skup 2

Drugog dana manifestacije održan je znanstveni skup u Kiseljaku na kojemu se govorilo o baštini Lepeničke doline, nakon čega je upriličeno svečano zatvaranje manifestacije podjelom Povelja institucijama i pojedincima koji su dali značajan doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa BiH.

skup 4  skup 6

Načelnici tri općine zadovoljni su onim što su ostvarili kroz dvodnevnu manifestaciju. Načelnik Mladen Mišurić-Ramljak skrenuo je pažnju na bogatstvo nekropola stećaka i da je ova općina specifična po tome što je prvo znanstveno djelo, koje je uradila Akademija znanosti i umjetnosti BiH, upravo knjiga „Lepenica“, koja obrađuje područje Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.

Načelnici su ministrici uručili zajednički dar medaljon izljevni u srebru, a zatim pozlaćen sa likom kraljice Katarine Kosače, uokviren baršunastim i zlatnim okvirom.

skup 5