Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Almir Bijedić i  Kemal Šehbajraktarecić šef mreže meteoroloških stanica posjetili su  općinu Kiseljak.

Cilj posjete je realiziranje projekta jačanja kapaciteta meteorološkog monotoringa, odnosno postavljanje meteorološke satnice koja će biti postavljena na lokaciji kod osnovne škole u Kiseljaku.

Direktor Bijedić je pojasnio da se ovaj projekt provodi pod pokroviteljstvom EU i ima za cilj uspostavu jedinstvenog sustava praćenja padalina i prognoze hidrološkog stanja na slivovima rijeka uz praćenje i drugih meteo podataka. Projekt je u završnoj fazi realizacije i očekuje se skoro postavljanje.

Automatska meteorološka stanica mjerit će slijedeće parametre, pravac i brzinu vjetra, temperaturu, vlažnost zraka, količinu i intenzitet padalina (oborina) i globalnu sunčanu radijaciju.

Stanica će biti uvezana u mrežu meteoroloških stanica Federalnog hidrometeorološkog zavoda koja djeluje tako što radi potpuno automatizirano. Vrijednost jedne stanice je 3.5000 eura, kazao je direktor  Bijedić.

Tom prigodom direktor Almir Bijedić uručio je načelniku Mladenu Mišuriću Ramljaku Zahvalnicu za podršku u  realizaciji navedenog projekta.

Sastanku  su nazočili  predstavnici Službe za gospodarstvo i civilne zaštite Općine Kiseljak.