Općina Neum odnosno načelnik Dragan Jurković bili su domaćini koordinacije  predsjednika Čovića s predsjednicima županijskih Vlada, gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina izabranih ispred HDZ-a BiH, na sve aktualne teme lokalnih zajednica.

Na sastanku je bio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas te veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić.

Domaćin današnjeg sastanka načelnik općine Neum, Dragan Jurković pozdravio je sve nazočne i s drugim kolegama predložio Dnevni red, odnosno teme sastanka.
Nazočne je o aktualnoj političkoj situaciji upoznao predsjednik Čović, koji je pohvalio praksu koordinacije, na kojima se uvijek pronađu rješenja za pojedine postavljene ciljeve, te naglasio kako su sve obveze s prethodnih koordinacija izvršne.

 

O mogućnostima suradnje s Republikom Hrvatskom govorio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kazavši kako će i u budućnosti Vlada RH i Ured nastaviti realizirati brojne projekte koji su važni Hrvatima u BiH.

Na koordinaciji je razgovarano i o fiskalnoj i financijskoj problematici lokalnih sredina o čemu je govorila Jelka Milićević, ministrica financija u Vladi FBiH te projektima od posebnog interesa za lokalnu zajednicu kao i imovinsko-pravnim poslovima, o čemu je govorio Željko Obradović iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Posebno se razgovaralo o problematici svih lokalnih zajednica, od kojih su iznesene dvije teme, jedna se odnosila na prelaske granice između BiH i RH, posebno između pograničnih područja kako bi se prelasci granica ubrzali ili olakšali lokalnom stanovništvu koje gravitira pograničnim područjima. Druga tema je bila turizam i niz tema vezanih uz turizam i turističku sezonu, gdje su istaknuti veliki problemi za dolazak u Bosnu i Hercegovinu i odlazak iz nje. Određenim odlukama svjesno se zanemaruje turizam, što nikako nije dobro, moramo imati hitni odgovor većih razina vlasti, kako bi sektor turizma znao što može očekivati od ove turističke sezone, zaključeno je.

Iduća koordinacija dogovorena je za početak rujna u Širokom Brijegu.