FOTO: Načelnici Kantona Središnja Bosna na Skupštini Saveza općina i gadova FBIH

U Neumu je danas održana Izborna skupština Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Za predsjedavajućeg i zamjenika Skupštine Saveza općina i gradova FBIH izabrani su Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine odnosno Suad Huskić, načelnik općine Tešanj. Za predsjednike Predsjedništva Saveza izabrani su načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović te Mladen Mišurić-Ramljak načelnik općine Kiseljak. Ejubović i Mišurić-Ramljak će se rotirati na mjestu predsjednika odnosno zamjenika.

Predsjedništvo Skupštine Saveza će pak činiti Semir Efendić, Mirza Ganić, Vedran Makotić, Stjepan Piljić, Ernest Imamović, Armin Halilović, Dragan Jurković, Bego Gutić, Kenan Dautović, Darko Čondrić i Benjamin Karić.
U Nadzorni odbor su izabrani Admir Hrustanović, Ante Begić i Marin Radišić.

U svom prvom obraćanju načelnik Kiseljaka je kazao da cilj djelovanja Saveza općina i gradova ostaje isti, maksimalno uvažavanje jedinica lokalne samouprava kako u donošenju novih tako i u izmjeni postojećih zakonskih rješanja.

“Iako je Bosna i Hercegovina podijeljena na brojne razine od kojih svaka ima svoje nadležnosti, život se u potpunosti odvija na lokalnoj zajednici. Općine i gradovi su mjesta na kojima građani ostvaruju sva svoja prava i potrebe i načelnici odnosno gradonačelnici moraju dobiti na dodatnoj važnosti odnosno lokalne zajednice moraju uživati statuse odnosno prava koja im pripadaju a ne samo ispunjavati obaveze. Jedan od prioriteta bit će nam izmjena Zakona o načelima lokalne samouprave te Zakona o pripadnosti javnih prihodima u Federaciji o kojem se mnogo govori ali ništa na mijenja. Neshvatljivo je da su iznosi koje općine i gradovi dobivaju odnosno koji im se vraćaju s viših razina već godinama na istoj razini i ovo je nešto na čemu svi mi načelnici i gradonačelnici, bez obzira na stranačke pripadnosti, moramo raditi zajedno kao naravno i na svim drugim aktualnim pitanjima i problematikama” kazao je Mišurić-Ramljak.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je samostalna organizacija dobrovoljno udruženih općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, osnovana u cilju razvoja lokalne samouprave i unapređenja i zaštite njihovih zajedničkih interesa.

Savez, kao nevladina i neprofitna organizacija nastala je udruživanjem općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine na osnivačkoj Skupštini 2002. godine u Mostaru.