Služba za financije, proračun i poslove riznice Općine Kiseljak održala je javnu prezentaciju Nacrta proračuna Općine Kiseljak za 2022. godinu.
Prethodno je upućen javni poziv kako građanima tako i pravnim osobama, predstavnicima javnih poduzeća i javnih ustanova, predstavnicima športskih klubova, udruga građana, političkih stranaka i drugima da svojim aktivnim sudjelovanjem pridonesu što boljem i kvalitetnijem odvijanju javne rasprave.

Nažalost, slično kao i prethodnih godina odziv javnoj raspravi nije bio zadovoljavajući no pomoćnica načelnika za financije, proračun i poslove riznice Ivane Mrnjavac predstavila je ukratko Nacrt, prikazavši sve važnije stavke u iznosima kakve je Vijeće i usvojilo.
Podsjećamo, Općinsko vijeće Kiseljak je na sjednici održanoj početkom mjeseca, usvojilo Nacrt proračuna u iznosu od 7.533.545,00. Riječ je o nekih 4 % povećanja u odnosu na prošlu godinu kada je proračun iznosio 7.243.450,00.

“Nacrt je kreiran prema izvršenju i planovima za ovu, još uvijek tekuću godinu ali i sukladno projekcijama prihoda viših razina vlasti: “Nacrt je kvalitetan, pripremljen sukladno svim zakonskim odredbama, ima pozitivno mišljenje nadležnih institucija te striktno prati proračunski kalendar”.

Određenih preinaka je bilo glede predviđenih transfera jer na naplatu dolazi tzv. austrijski kredit a i naredna godina je izborna što za lokalne zajednice, bez obzira što se radi o općim izborima, ponovno podrazumijeva velike troškove.

“Kad sve zbrojimo, prema rashodovnoj strani naš Proračun je ipak više socijalnog nego kapitalnog karaktera zbog čega trpe kapitalni projekti. Kad kažemo socijalnog karaktera, mislimo na sve tekuće transfere, od pomoći socijalno ugroženima do transfera kulturnim, vjerskim, sportskim udrugama i institucijama” kazala je Mrnjavac.

 

Na sjednici Vijeća je najavljena i veća kontrola naplate određenih stavki te veća kontrola učinka određenih projekata.

Načelnik Mladen Mišurić-Ramljak je kazao kako će u narednom razdoblju biti donesen i plan kapitalnih investicija te da će općinske službe te u konačnici Vijeće, donijeti odluku o načinu i kriterijima raspodjele tekućih transfera s obzirom kako isti nikad nisu dostatni, te da baš zato treba preispitati sve izdatke.

“Moramo voditi računa o svim kategorijama i potreba, od demografske pomoći, odnosno potpori za svu novorođenu djecu koja trenutno iznosi 500 KM, do osoba u socijalnoj pomoći kojih je trenutno preko 100 (stalnih korisnika), djece s poteškoćama u razvoju do sporta i kulturu” kazao je načelnik te dodao da iznos predviđen za sport 120 000 KM, nije velik no kada se uzme u obzir održavanje sportske infrastrukture te mogućnost besplatnog korištenja iste od strane svih sportskih subjekata, onda je ta podrška i znatno veća.

“Samo za stipendije je prošle godine izdvojeno preko 170 000 KM, i u narednom razdoblju moramo vidjeti kako se odrediti prema ovom transferu. Ako ćemo se opredijeliti za deficitarna zanimanja to su onda srednjoškolci koji upisuju tzv. radnička zanimanja kojih danas najviše nedostaje a većina ima ponižavajući stav prema tim djelatnostima što nije u redu i što se mora ispraviti” dodao je načelnik.

Osvrnuo se i na probleme sa zakonom o javnim nabavkama koji je ove godine krajnje usporio potpisivanje ugovora za javnu rasvjetu, održavanje lokalnih cesta itd.

Na kraju je konstatirano da je nažalost iznimno mali interes za javnu raspravu općenito, a koja je trajala 15 dana, no da će svi biti ažurni kada je u pitanju komentiranje i izražavanje nezadovoljstva usvojenim.